Derby Week: de oorlog om Caïro, Egypte en Afrika wordt uitgevochten in Gizeh | Flashscore.nl (2024)

De huidige Afrikaanse kampioenen sinds februari zijn de Ivorianen, die het continentale kampioenschap voor de derde keer in de geschiedenis hebben gedomineerd, maar de meest succesvolle natie van het continent is Egypte. De Farao's, zoals hun nationale team wordt genoemd, zijn al zeven keer Afrikaans kampioen geweest en zijn de sterkste van het land op clubniveau. Dit wordt weerspiegeld in het belang en de omvang van de lokale derby's, vooral die van Caïro.

Daar komen de twee meest frequente winnaars van de Afrikaanse Champions League vandaan. Al Ahly heeft hem 11 keer gewonnen en is de regerend kampioen, terwijl Zamalek hem vijf keer heeft gewonnen (de laatste keer in 2002). Beide clubs hebben ook de meeste titels in Egypte. Al Ahly is de overduidelijke hegemon met 43 kampioenschappen (en is ook de titelverdediger van vorig seizoen), terwijl Zamalek zich 14 keer kampioen heeft mogen noemen en 34 keer als tweede eindigde.

Hun onderlinge derby is, naast een strijd om voetbalsoevereiniteit over de stad, het land en het continent, ook een botsing tussen twee verschillende groepen van de Egyptische samenleving. Zamalek is gevestigd in Gizeh, dat samen met de steden Caïro, Nieuw Caïro, Shubra al-Kheima, Helwan en andere het grootstedelijk gebied van Caïro vormt. Het speelt zijn wedstrijden echter in het Cairostadion.

De geschiedenis van Egypte werd eind 19e en begin 20e eeuw sterk beïnvloed door de Europeanen, vooral de Britten. Het Suezkanaal, dat in 1869 werd voltooid, speelde een belangrijke politieke rol. Groot-Brittannië was de grootste aandeelhouder in het bedrijf dat deze belangrijke waterweg exploiteerde.

Al snel zaten de bestuurders rechtstreeks in de Egyptische regering. Aanvankelijk bekeken veel mensen de Britse macht en invloed op de koers van het land neutraal. Maar na verschillende gewapende conflicten tussen het Britse leger en Egyptische burgers nam de nationalistische anti-Britse wrok in de samenleving toe. En het is op dit geschil dat de rivaliteit tussen de clubs Al Ahly en Zamalek berust.

Rivaliteit op alle niveaus

Al Ahly werd opgericht in 1907. Het woord "ahly" in het Arabisch betekent nationaal. De club vertegenwoordigde het groeiende Egyptische nationalisme, het verlangen naar onafhankelijkheid en het verzet tegen de koloniale inmenging van Europese staten in het land.

Zamalek werd vier jaar later opgericht. Tot de belangrijkste figuren achter de oprichting behoren de Belgische advocaat George Merzbach en de beroemde Britse archeoloog en egyptoloog Howard Carter. De eerste namen van de club waren onder andere het Engelse Cairo International Sports Club (C.I.S.C.) of de latere lang bestaande naam El Mokhtalat Club.

Deze namen geven de waarden aan die de organisatie aanhing. De term "mokhtalat" betekent gemengd in het Arabisch en symboliseerde in de naam de vereniging van Egyptenaren en Europeanen. Later werd de club hernoemd naar Zamalek Island aan de Nijl, een van de meest prestigieuze wijken van de hoofdstad.

Verschillende houdingen, politieke opvattingen en sociale groepen vertegenwoordigden de twee rivalen in de jaren die volgden. In de tijd van het Egyptische koninkrijk werd Zamalek geassocieerd met het heersende garnizoen en werd het de koninklijke club genoemd. Al Ahly daarentegen stond in de oppositie. Hun voetbalwedstrijden tegen elkaar draaiden vaak uit op politieke geschillen, die vaak uitmondden in gewelddadige conflicten. Veel van de incidenten die plaatsvonden in stadions tijdens de Caïro derby eisten ook mensenlevens.

De sfeer in de gevechten tussen Al Ahly en Zamalek is, gezien de historische context, zelfs vandaag de dag nog erg gespannen. De twee clubs vertegenwoordigen nog steeds verschillende sociale klassen. Al Ahly is een club van 'het volk', terwijl Zamalek grotendeels wordt geïdentificeerd met de hogere klasse en de intelligentsia.

De sterke en gelaagde lading, hand in hand met het hoge sportieve niveau van de rivaliteit tussen twee van de beste teams van Afrika, maakt de Caïro derby tot een van de meest bekeken wedstrijden op de wereldvoetbalkalender. Het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), de facto de hele Arabische wereld, en zeker niet alleen Egypte, kijkt naar de wedstrijd.

De laatste keer dat de twee stedelijke rivalen tegenover elkaar stonden was een maand geleden, toen Al Ahly te sterk was voor Zamalek in de strijd om de Egyptische beker. Bekijk hun volgende wedstrijd, dit keer in de competitie, op Flashscore. De wedstrijd wordt gespeeld op maandag 15 april om 19:00.

Overige derby's van de week

Vrijdag 12 april

Polen - I. Liga (2e Liga)

Resovia Rzeszów - Stal Rzeszów

Derby Rzeszów (derby van Rzeszów)

Rzeszów, de stad met bijna 200.000 inwoners in het zuidoosten van Polen is de thuisbasis van twee clubs van ongeveer gelijke sterkte, en op die basis is er een grote rivaliteit tussen hen. Tot 2018 speelden Resovia en Stal in de vierde divisie, daarna in de derde divisie en momenteel spelen beide clubs in de op één na hoogste divisie.

Ierland - Premier Division

Shelbourne FC - Bohemians FC

Northside derby (derby van Noord-Dublin)

De stadions van Shelbourne FC en Bohemian FC liggen slechts twee kilometer uit elkaar. Beide Noord-Dublinse ploegen behoren tot de succesvolste Ierse ploegen uit de geschiedenis. De rivaliteit tussen de twee bereikte een hoogtepunt in het begin van de 21e eeuw, met een van de twee die de titel won in zes opeenvolgende seizoenen.

Colombia - Primera A

Deportivo Cali - América de Cali

Clásico Vallecaucano (Clásico Valle del Cauca)

Cali is de op twee na grootste stad van Colombia, met meer dan 2,2 miljoen inwoners. Het is ook de thuisbasis van twee grote en succesvolle clubs. Beide hebben bijna hun hele bestaan continu goede resultaten behaald. Het record van de derby's is ook erg gelijkmatig, wat betekent dat de rivaliteit erg sterk is.

Zaterdag 13 april

Japan - J1 competitie

Tokyo Verdy - FC Tokyo

Derby van Tokio

Tokyo Verdy keert na 15 lange jaren terug in de topcompetitie van Japan. Sindsdien is de Tokyo derby tussen Verdy en FC Tokyo slechts drie keer gespeeld - twee keer in de tweede divisie in 2011 (beide wedstrijden eindigden in een gelijkspel) en in de beker in 2023 (FC Tokyo won na extra tijd).

Australië - A-League

Sydney FC - Western Sydney Wanderers

Sydney derby

Alessandro del Piero, de maker van het allereerste doelpunt in de Slag om Sydney, zei over deze rivaliteit dat het een derby in Europese stijl was. Hij heeft gelijk, tenminste wat de sfeer betreft. Hij heeft Derby Week er al eerder over verteld. In de laatste acht wedstrijden tussen de twee ploegen is de winnaar regelmatig gewisseld en nu is het de beurt aan de Wanderers. Slechts één punt scheidt de twee rivalen van elkaar op de ranglijst.

Tsjechië - FORTUNA:LIGA

Bohemians - Sparta

Vršovice derby (kleine Praagse derby)

Sparta en Slavia zijn de grootste rivalen in Praag en Tsjechië. De confrontaties tussen andere Praagse ploegen en één van de grote Praagse "S" of tussen elkaar worden gezamenlijk de "kleine Praagse derby" genoemd. Bohemians en Sparta ontmoeten elkaar voor de derde keer dit seizoen. Beide eerdere ontmoetingen werden gewonnen door Sparta.

Bosnië en Herzegovina - Premijer Liga

Zrinjski Mostar - Velež Mostar

Mostarski gradski derbi (stadsderby Mostar)

Zrinjski won de eerste wedstrijd van het seizoen in oktober met een duidelijke 3-0 overwinning. Echter, in hun tweede wedstrijd een maand later, betaalde Velež hun rivalen terug met dezelfde munt: 3-0. De stadsrivalen strijden momenteel om de tweede plaats op de ranglijst.

Italië - Serie A

Torino - Juventus

Derby della Mole

De clash tussen Torino en Juventus is de oudste stadsderby in het Italiaanse voetbal. De rivaliteit wordt Derby della Mole genoemd naar het architecturale monument en symbool van de stad, de Mole Antonelliana. Torino heeft in 19 wedstrijden (sinds 2015) niet gewonnen van de grote broer.

Noorwegen - Eliteserien

Fredrikstad FK - Sarpsborg 08

Östfold derby (Derby regio Östfold)

De steden Fredrikstad en Sarpsborg worden gescheiden door slechts 15 kilometer in het zuiden van Noorwegen. Fredrikstad FK keert na 12 jaar terug naar de Noorse topcompetitie. Het heeft net zo lang gewacht op een overwinning tegen de regionale rivaal. Sarpsborg 08 heeft de laatste 10 derby's gedomineerd, hoewel de meeste daarvan vriendschappelijke wedstrijden waren.

Zondag 14 april

Mexico - Liga MX

CF Monterrey - Tigres de la UANL

Clásico del Norte (Klassieker van het Noorden)

De rivaliteit tussen CF Monterrey en Tigres is de grootste in het noorden van Mexico, met beide clubs als veruit de sterkste ploegen van de regio. Monterrey is een groot stedelijk gebied met meer dan vijf miljoen inwoners. Het omvat onder andere Guadalupe, waar CF Monterrey zijn stadion heeft (het prachtige Estadio BBVA wordt een van de gaststadions voor het WK van 2026), en San Nicolás de los Garza, waar Tigres zijn thuisbasis heeft.

Duitsland - 2. Bundesliga (2. Liga)

Eintracht Braunschweig - Hannover 96

Derby von Niedersachsen(Derby van Nedersaksen)

De steden Braunschweig en Hannover liggen 70 kilometer uit elkaar in de deelstaat Nedersaksen in het noorden van Duitsland. De topclubs uit beide steden strijden de laatste tijd het vaakst tegen elkaar in de tweede Bundesliga. Het huidige seizoen is geen uitzondering. Braunschweig vecht voor lijfsbehoud, Hannover voor de kans om mee te spelen in het spervuur voor promotie naar de Bundesliga.

Noorwegen - Eliteserien

Viking FK - SK Brann

Vestlandsderby

Twee clubs die twee grote Noorse havens vertegenwoordigen zullen met elkaar in botsing komen. Viking FK is gevestigd in Stavanger, SK Brann in Bergen. Beide rivalen hebben ambities om mee te spelen voor de topposities op de ranglijst (vorig seizoen eindigde Brann als tweede, Viking als vierde), de laatste vijf onderlinge wedstrijden zijn altijd gewonnen door Viking.

Tsjechië - Fortuna Liga

Baník Ostrava - MFK Karviná

Silezische derby

Silezië is een van de drie historische landen binnen Tsjechië (de andere twee zijn Bohemen en Moravië). In het voetbal wordt het voornamelijk vertegenwoordigd door drie clubs - Baník Ostrava, MFK Karviná en SFC Opava. Tussen 2018 en 2021 maakten ze alle drie zelfs deel uit van de Tsjechische topcompetitie.

Kroatië - HNL

NK Istra 1961 - HNK Rijeka

Derby della Učka (Derby van de Učka)

Derby Week versloeg de derby tussen de clubs uit het Kroatische Istrië - Istra 1961 en HNK Rijeka - aan het begin van het seizoen. In de zomer versloeg Rijeka hun rivalen met 6-0. De tweede derby in oktober eindigde in 1:1, de derde was weer voor Rijeka (3-0). Nu staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. En Rijeka is in de aanval voor de Kroatische titel.

Bosnië en Herzegovina - Premijer Liga

Željezničar Sarajevo - FK Sarajevo

Sarajevo-derby

De Sarajevo wedstrijd tussen Željezničar en FK wordt ook wel de Eeuwige (Vječiti) derby genoemd. De wedstrijd tussen deze twee grote teams verdeelt de samenleving van de hoofdstad in twee helften. De fans van de genoemde clubs zijn echter alleen vijanden in de directe omgeving van (en natuurlijk tijdens) de wedstrijd.

België - Beker van België

RSC Anderlecht - Koninklijke Union Saint-Gilloise

Brusselse derby

Royale Union Saint-Gilloise promoveerde in 2021 naar de Jupiler Pro League en plaatste zich meteen bij de kandidaten voor de hoogste rangen. Sindsdien hebben ze een uitzonderlijk record in de gevechten met de Brusselse rivalen Anderlecht. Van de negen ontmoetingen werden er acht gewonnen en slechts één keer (in de laatste derby) werden de punten gedeeld. Anderlecht zou nu de verloren reeks tegen RUSG moeten doorbreken. Beide Brusselse ploegen zijn de grootste kanshebbers op de titel in de extra tijd.

Derby Week: de oorlog om Caïro, Egypte en Afrika wordt uitgevochten in Gizeh | Flashscore.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6208

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.