ATP & WTA Tour: feest voor Lamens in Oeiras, Struff in München en Ruud in Barcelona | Flashscore.nl (2024)

Na een week vol gravelgeweld staan vandaag de finales gepland door heel Europa: in Barcelona, Boekarest, München, Rouen en Stuttgart. Wij houden je de hele zondag op de hoogte van alle ontwikkelingen. In Portugal bijt Suzan Lamens het spits af in de finale van de Challenger van Oeiras.

Oeiras Challenger - enkelspel, finale - Oeiras, Portugal

Clara Tauson (#87) 1-2 Suzan Lamens (#163) (4-6 7-5 4-6)

Suzan Lamens heeft het toernooi van Oeiras in Portugal gewonnen. De 24-jarige nummer 163 van de wereld was in een slopende wedstrijd de Deense Clara Tauson de baas: 4-6 7-5 4-6. Lamens steekt in een uitstekende vorm en is als een vis in het water in het Portugese Oeiras, waar ze al haar enkelspelpartijen tijdens de Billie Jean King Cup won. Met name de overwinning op de Letse Jelena Ostapenko, de nummer tien van de wereld, was indrukwekkend. Ze trok die vorm door op het toernooi van Oeiras.

Lamens speelde een ware thriller. In de eerste set was het de Nederlandse die als eerste een servicebeurt verloor, maar ze zou uiteindelijk haar opponente drie keer breken en op het eerste setpoint sloeg ze toe. Set twee kende een krankzinnig einde. Bij een 3-5 stand kreeg Lamens drie matchpoints op eigen service, maar werd ze uiteindelijk gebroken. De game kende uiteindelijk 15 rally’s. Ook haar volgende servicebeurt ging naar de Deense in wederom een spannende game, waarbij Tauson pas op haar vijfde breakpoint toesloeg om het vervolgens op love af te maken op eigen service.

De derde set was al net zo’n slagveld als de eerste twee. De speelsters braken elkaar constant en Lamens kwam op een 4-1 achterstand. Even leek de Deense het momentum helemaal overgenomen te hebben, maar net als eerder in het toernooi en de finale toonde de Nederlandse veerkracht. Ze won vijf opeenvolgende games, waaronder twee zeer sterke eigen servicegames en sloeg op 4-6 30-40 toe op haar eerste matchpoint/toernooipoint van de set.

WTA-250 Open Capfinances Rouen Métropole - enkelspel, finale - Rouen, Frankrijk

Magda Linette (#60) 1-2 Sloane Stephens (#39) (1-6 6-2 2-6)

Sloane Stephens heeft dankzij twee sterke sets het toernooi van Rouen gewonnen. Tegenstander Magda Linette uit Polen speelde een zeer sterke week met onder meer een overwinning op Arantxa Rus en leek na een zwakke eerste set het momentum op te draaien. Sloane Stephens, in 2018 nog de nummer drie van de wereld, was in de derde set echter weer scherp. De laatste toernooioverwinning van Stephens was in 2022, in Guadalajara. Het werd dus ook weer eens tijd voor de Amerikaanse.

WTA-500 Porsche Tennis Grand Prix - enkelspel, finale - Stuttgart, Duitsland

Elena Rybakina (#4) 2-0 Marta Kostyuk (#27) (6-2 6-2)

Elena Rybakina heeft het toernooi van Stuttgart op haar naam geschreven. In de finale versloeg de nummer vier van de wereld uit Kazachstan de Oekraïense Marta Kostyuk. De finale draaide uit op een eenzijdige vertoning van één uur en elf minuten. Kostyuk verloor in beide sets tweemaal haar servicebeurt, terwijl Rybakina al haar servicebeurten won. In totaal kreeg ze drie breakpoints tegen, maar die pareerde ze allemaal succesvol. Bij een 5-2 stand in de tweede set sloeg de Kazachse pas op haar vierde matchpoint toe.

Voor Rybakina is het haar achtste toernooioverwinning. Eerder dit jaar zegevierde ze in Brisbane, maar ze zal vooral herinnerd worden om haar zege op Wimbledon in 2022. Marta Kostyuk schreef in haar loopbaan nog maar één titel op haar naam, in 2023 in Austin. Ze verloor eerder dit jaar de finale in San Diego. Met haar 21 jaar heeft de in Kiev geboren tennisster echter sportief nog een hoopvolle toekomst voor de boeg.

ATP-250 BMW Open - enkelspel, finale - München, Duitsland

Taylor Fritz (#15) 0-2 Jan-Lennard Struff (#28) (5-7 3-6)

Jan-Lennard Struff spreidde zijn armen en grijnsde van geluk. Voor het eerst in zijn lange carrière heeft de 33-jarige tennisprof een toernooi op de ATP Tour gewonnen - in de stromende regen won hij de finale van de BMW Open in München van Taylor Fritz uit de Verenigde Staten. Toen hij na 79 minuten spelen zijn eerste matchpoint omzette, ging het publiek massaal uit zijn dak.

"Het is ongelooflijk, hier heb ik zo lang op gewacht," zei de zichtbaar ontroerde Struff enkele momenten na zijn triomf en voegde er een tikje ademloos aan toe: "Ik ben er al zo lang mee bezig, nu heb ik het eindelijk voor elkaar."

Het duurde lang, heel lang, voordat Struff eindelijk een eindstrijd naar zich toetrok. De BMW Open was zijn 218e deelname aan een evenement op tourniveau - zijn eerste wedstrijd speelde hij bijna precies elf jaar geleden, toen hij op 22 april 2013 verloor in de eerste ronde in Barcelona. Nu: de kroon op zijn werk, na vier dubbeltitels, zijn eerste titel in het enkelspel.

Auto en lederhosen

Struff heeft in zijn carrière tot nu toe 9,94 miljoen dollar aan prijzengeld verdiend (omgerekend 9,32 miljoen euro) - zijn eerste winnaarscheque bedraagt 88.125 euro. Maar dat is nog niet alles: omdat hij in München won, kreeg hij ook een auto van hoofdsponsor BMW, dit keer ter waarde van ongeveer 100.000 euro - en natuurlijk een paar lederhosen.

Kou, regen, wind: Struff liet zich de hele week niet van de wijs brengen door de omstandigheden op MTTC Iphitos, waar ze volgens hun eigen ironische mening het "zwaarste graveltoernooi ter wereld" organiseren. Ook tijdens de finale regende het onophoudelijk - toeschouwers zoals voetballer Thomas Müller zaten onder de paraplu.

Struff stond geen set af op weg naar zijn eerste toernooizege. Hij versloeg eerst de finalist van vorig jaar, Botic van de Zandschulp, en zegevierde daarna tegen Felix Auger-Aliassime (Canada). In de halve finale veegde hij de Deense titelverdediger Holger Rune in 45 minuten op spectaculaire wijze van de baan. In de finale speelde hij opnieuw met de druk er vol op en bij vlagen briljant.

ATP-250 Tiriac Open - enkelspel, finale - Boekarest, Roemenië

Mariano Navone (#52) 0-2 Marton Fucsovics (#82) (4-6 5-7)

Marton Fucsovics heeft een topweek afgesloten met toernooiwinst in Boekarest. Onderweg naar de finale versloeg de Hongaar onder andere Tallon Griekspoor. Fucsovics won in 2018 het toernooi van Geneve, Boekarest is zijn tweede eindzege. De finale van zondagmiddag was een spannende. Beide spelers verloren hun servicebeurt tweemaal, waardoor het na acht games ‘gewoon’ 4-4 stond. Mariano Navone gaf echter bij 4-5 nogmaals zijn service op. De Argentijnse nummer 52 van de wereld won nog nooit een titel op de ATP Tour. Set twee was net zo spannend als de eerste. Bij 5-6 15-40 kreeg Fucsovics twee matchpoint, waarvan de tweede benut werd.

ATP-500 Barcelona Open Banc Sabadell - enkelspel, finale - Barcelona, Spanje

Stefanos Tsitsipas (#7) 0-2 Casper Ruud (#6) (5-7 3-6)

Casper Ruud heeft zijn eerste titel van het jaar veroverd. De 25-jarige Noor versloeg in de finale van het ATP-toernooi van Barcelona de Griek Stefanos Tsitsipas met 7-5 6-3. Ruud nam met de eindzege in Spanje revanche voor zijn nederlaag in de finale van het toernooi van Monte Carlo een week geleden. De nummer 6 van de wereld wist in Monaco slechts vijf games te pakken tegen Tsitsipas (1-6 4-6).

De finale in Barcelona leek even dezelfde kant op te gaan, nadat de mondiale nummer 7 uit Griekenland meteen een 2-0-voorsprong had genomen. Ruud trok de stand echter gelijk in de zesde game, waarna een tweede break op 6-5 hem de set opleverde. De Noor brak Tsitsipas in de tweede set met een lovegame op 2-1 en haalde daarna probleemloos de zege binnen.

Ruud boekte met zijn zege de elfde toernooiwinst uit zijn carrière. Hij is in Barcelona de opvolger van Carlos Alcaraz, die de laatste twee edities won. De Spanjaard meldde zich voor dit toernooi af met een onderarmblessure. Voor de 25-jarige Tsitsipas was het al de vierde keer dat hij de finale in Barcelona verloor.

ATP & WTA Tour: feest voor Lamens in Oeiras, Struff in München en Ruud in Barcelona | Flashscore.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6674

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.